‘Cello/pianoconcert in de Waalse Kerk Arnhem

Hier vindt u informatie over het programma en de vertolkers van het concert op 21 Juni 2019 in de Waalse Kerk in Arnhem in het kader van het Festival de’ Bardi 2019.

Bij problemen met het reserveren neemt u a.u.b. contact op via: info@festivaldebardi.nl

 
IMG_0444.jpeg

Met dank aan Adrian Martig van ‘AMartig Vioolbouwer’ voor ondersteuning van dit concert.

 

Artem Belogurov aan de vleugel en Detmar Leertouwer op de violoncello zullen het volgende programma spelen:

Brahms en van Beethoven zijn natuurlijk oude bekenden maar over de relatief onbekende Galina Ustvolskaya (1919-2006) en haar Bolshoi Duet voor ‘cello en piano is veel interessants te vertellen. Er zal nog een blog over haar verschijnen, maar u kunt nu alvast de bestaande blog posts bekijken en lezen.
Klikt of tikt u op BLOG.

Galina Ustvolskaya (1919-2006)

Galina Ustvolskaya (1919-2006)

 

Artem Belogurov

Pianist Artem Belogurov, bekend om zijn 'verve, humor en delicatesse' (Boston Musical Intelligencer) en zijn 'oneindige tederheid' (Evening Odessa), een uitgebreid repertoire, variërend van drie eeuwen solo- en kamermuziekwerken. Hij heeft een bijzondere affiniteit met de Weense klassieke stijl, waarin hij zich onderscheidt door zijn gebruik van geïmproviseerde versieringen. Zijn interesse in historische uitvoeringspraktijk leidde hem naar historische toetsinstrumenten waaronder clavecimbels en fortepiano's uit de achttiende en negentiende eeuw. Zijn veelgeprezen album met solo pianowerken van laat negentiende-eeuwse Amerikaanse romantische componisten, opgenomen op een Chickering-vleugel uit 1873, werd in 2015 uitgebracht door het Engelse label Piano Classics. Hij is echter ook een toegewijde interpreet van hedendaagse muziek - zoals u op 21 Juni zult horen - en werkte samen met een aantal componisten. In 2009 had hij de eer om de Boston-première van Elliott Carter's ‘Caténaires’ voor solo-piano uit te voeren.

Als solist en in kamermuziekgroepen trad Artem op in een groot aantal verschillende locaties, waaronder Boston’s Jordan Hall, de Harvard Musical Association, de Universität der Kunste in Berlijn, de Musikhochschule in Hannover, de St. Andrews University in Schotland, de Odessa Philharmonic Hall in Oekraïne, de Rachmaninoff Society in Sint-Petersburg, Castello di Galeazza in Italië, in Tivoli Vredenburg in Utrecht en het Muziekgebouw in Amsterdam.

De recente projecten van Artem omvatten een reeks lezingen, recitals en masterclasses in Duitsland over de Chopin Préludes samen met de bekende musicoloog en historicus Mark Lindley, Amerikaanse tournees met de briljante Oekraïense violist Aleksey Semenenko en uitvoeringen tijdens het Fabulous Fringe Festival in het Festival Oude Muziek Utrecht. Hij heeft ook programma's uitgevoerd op basis van zijn solo-cd in de VS en Europa. Zijn opname van een nieuw arrangement van Prokofievs opera Fiery Angel voor ‘cello en piano met de Russische ‘celliste Maya Fridman op het label TRPTK, kwam uit in 2018. Zijn volgende opnameprojecten omvatten Beethovens complete werken voor fortepiano en ‘cello op originele instrumenten met de Canadese ‘celliste Octavie Dostaler-Lalonde voor het Italiaanse label Gamma Musica en een CD met viool- en pianomuziek van componisten uit Boston met Aleksey Semenenko. In het komende seizoen tourt Artem door Europa, de VS en Japan.

In april 2016 ontving Artem de tweede prijs op het 29ste Internationale Concours voor Oude Muziek in Yamanashi, Japan. Artem behaalde zijn bachelordiploma in piano aan het New England Conservatory, waar zijn leraren Gabriel Chodos, Patricia Zander en Victor Rosenbaum waren. In 2016 studeerde hij cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam - opleiding Master of Music in Early Keyboards - in zowel clavichord als fortepiano. Zijn belangrijkste docenten waren Menno van Delft, Richard Egarr en Kris Verhelst.

www.artembelogurovmusic.com

Detmar Leertouwer

Als violoncellist is Detmar Leertouwer net zo thuis op de moderne ‘cello en haar repertoire als in de vroegere muziekstijlen, gespeeld op een barok-instrument. Hij begon met pianolessen van  zijn moeder Liliane Lepiet waarna hij vrij snel tevens de violoncello ter hand nam. In dezelfde periode was hij ook balletstudent aan de vooropleiding van het Arnhems Conservatorium en Dansacademie. De ‘cellolessen zette hij later voort bij Dimitri Ferschtman (vooropleiding in Amsterdam en Utrecht) en na zijn eindexamen gymnasium studeerde hij zowel ‘cello als piano (bij Sumiko Nagaoka) aan het Utrechts Conservatorium. Aansluitend aan zijn Utrechtse periode studeerde hij aan het International Cello Centre in Schotland bij Jane Cowan en bij Suzie Wijsman in Rochester (USA). Terug in Nederland studeerde hij bij de barokcellist Hidemi Suzuki en deed zijn UM - examen bij Phoebe Carrai en Pieter Wispelweij in Amsterdam. Vervolgens studeerde  hij nog drie jaar bij Christophe Coin in Basel, financieel mogelijk gemaakt door een VSB-beurs en een gift van het Prins Bernhard Fonds. Een Fulbrightbeurs stelde hem tenslotte in staat zijn studie af te ronden bij Phoebe Carrai in Boston.

Detmar Leertouwer speelde in verschillende ensembles en met musici zoals Musica Antiqua Köln (Reinhard Goebel), Salzburger Hofmusik (Wolfgang Brunner), Collegium 1704, René Jacobs, Concerto Köln, Wiener Akademie (Martin Haselböck), le Concert des Nations (Jordi Savall), Barokensemble de Swaen, Holland Baroque Society,  en was solocellist in l’Orfeo Barockorchester Linz o.l.v. Michi Gaigg.

Hij was finalist op vooraanstaande concoursen, waaronder het van  Wassenaer Concours in Amsterdam en het Schmelzer Wettbewerb in Oostenrijk (eerste Ensembleprijs). In 1998 maakte hij een tournee met zijn ensemble I Musici Gelosi (Netwerk voor Oude Muziek) door Nederland.

Detmar Leertouwer werkte veelvuldig samen met dansers. In 2000 speelde hij in 'Por Vos Muero' van Nacho Duato in het ensemble van Jordi Savall. In 2002 speelde hij onder leiding van choreograaf Philippe Olsa in de Baselse edition van 'Madame y Monsieur'. In 2003 begeleidde hij de Arnhemse ballet-compagnie Introdans met Bach-suites op  tournee door Nederland. Met hetzelfde balletgezelschap interpreteerde hij als ‘cellist van het Marsyasstrijkkwartet in 2007 ‘de Dood en het Meisje’ van Ed Wubbe/Franz Schubert. Samen met Milou Nuyens, winnares van de Avond van de Jonge Danser en de Eurovision Young Dancer 2005, lanceerde hij in 2006 Dialogue between a Dancer and a ‘Cellist.

Detmar Leertouwer leefde van 1993 tot en met 2004 in het Zwitserse Basel. Sinds zijn terugkomst naar Nederland heeft hij o.a. in Arnhem een concertserie (2006 tot 2008) in de Waalse Kerk geïnitieerd. 

Van 2000-2004 leidde hij een klas voor barokcello aan de Staatliche Hochschule für Musik in Trossingen (D). Van 2007 tot 2011 was hij professor voor ‘cello, kamermuziek en uitvoeringspraktijk (‘oude muziek’) aan de Corpas Universiteit in Bogotá, Colombia. In 2013 en 2014 was Detmar Leertouwer professor voor violoncello/barokcello en uitvoeringspraktijk in de eerste Master’s opleiding voor oude muziek in Zuid-Amerika aan de Universidad Central in Bogotá. In 2009 introduceerde hij de muziek van Galina Ustvolskaya in Zuid-Amerika.

Hij heeft een barokcello (Tononi-kopie gebouwd door Willibrord Crijnen) in bruikleen van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Zijn moderne ‘cello is gebouwd door Tanja Brandon.

Momenteel werkt Detmar Leertouwer aan een integrale registratie (Bach in Burchten) van de 6 suites voor violoncello zonder bas van J.S. Bach gefilmd op locatie in 6 verschillende burchten in Nederland, Duitsland en Zwitserland. In Januari heeft hij 'Fantasia for 'Cello Alone' van Richard Gwilt uitgebracht. Deze première-opname werd in het Nijsinghhuis in Eelde gefilmd. Afgelopen vrijdag 14 Juni is de eerste opname van ‘Preludio e Toccata for ‘Cello alone’ van Leonardo Federico Hoyos uitgebracht.

www.detmarleertouwer.com

 

Entreekaarten zijn ook aan de avondkassa verkrijgbaar.
Bij problemen met het reserveren neemt u a.u.b. contact op via:
info@festivaldebardi.nl